"Mijn hypotheekspecialist"

Aflossingsvrije hypotheek dreigt molensteen te worden voor 50-plussers.

Gepubliceerd: donderdag 14 september 2017

Aflossingsvrije hypotheek dreigt molensteen te worden voor 50-plussers.

Honderdduizenden 50-plussers dreigen in de problemen te komen bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Ze hebben vaak niet of nauwelijks afgelost op hun oude hypotheek, maar hebben wel veel overwaarde op het huis. Maar die overwaarde telt niet mee bij de beoordeling van een nieuwe hypotheek, waarschuwt ING. De hoogte van de hypotheek wordt vooral bepaald door het inkomen.

Dan gaat het niet alleen om het huidige inkomen, maar ook om het pensioen. Dat is vaak lager dan het salaris. Het is de vraag of het inkomen hoog genoeg is voor een nieuwe hypotheek. Uit het onderzoek blijkt dat mensen nog lang in hun huis willen blijven wonen. Maar als er geen nieuwe hypotheek komt, is verkoop onvermijdelijk.

Problemen

Hoe groot het probleem precies is, is niet duidelijk. Eerder schatte De Nederlandsche Bank dat zo’n 200.000 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek in de problemen kunnen komen. Tezamen hebben ze voor 40 miljard aan hypotheekschuld uitstaan.

Flikweert roept de huizenbezitters op tijdig met de bank of de hypotheekadviseur te bekijken of ze straks nog voor een nieuwe hypotheek in aanmerking komen. Als blijkt dat het toekomstig inkomen te laag is voor een nieuwe hypotheek, kan de klant bijvoorbeeld nu al extra gaan aflossen. Dan is er een lagere nieuwe hypotheek nodig, die wel past bij het lagere inkomen. Of ze sluiten een nieuwe 30-jarige hypotheek af voor de oude is afgelopen. Daarvoor speelt leeftijd geen rol meer tegenwoordig.

Bron: AD 13-09-2017

Waarom GeldXpert?
  • 100% onafhankelijk
  • Jouw persoonlijke situatie is leidend
  • Alle banken hebben we beschikbaar
  • Voor alle financiële vragen